Blog

Visgraatvloeren

Visgraatvloeren

Het is de grootste trend op het gebied van vloeren van dit moment: de visgraatvloer. Het visgraatmotief gaat al een behoorlijke tijd mee en stamt uit de tijd van de Romeinen, waar men er achter kwam dat wegen een stuk steviger gelegd konden worden in een visgraatpatroon dan wanneer de tegels naast elkaar werden gelegd. Vanaf de zestiende eeuw werd het visgraatpatroon ook toegepast op houten vloeren. Een van de eerste toepassingen van de visgraat vloer was het paleis Versailles.

Visgraat of Hongaarse punt?

De visgraatvloer en de Hongaarse punt lijken enigszins op elkaar en worden daarom ook nog wel een eens door elkaar gehaald. Maar wat is nou precies het verschil tussen deze twee legmotieven? Dat is eigenlijk heel simpel.

Bij een visgraatvloer liggen de linker en rechter delen onder een hoek van 90 graden tegen elkaar en ligt de ene plank met de kopse kant tegen de lange kant van de plank ernaast. Bij de Hongaarse punt vloer liggen de delen met een hoek van 45 tot 60 graden tegen elkaar zijn de uiteinden van de planken schuin. Hierdoor ontstaat de zogenaamde ‘sergeantstreep’.

De visgraat vloer en de Hongaarse punt passen in principe allebei in elk interieur. Wel oogt de Hongaarse punt net iets rustiger, waardoor hij geschikter kan zijn voor kleinere ruimtes.

Project Vivafloors 6830

Afwerking visgraatvloeren

Bij een visgraatvloer kun je ervoor kiezen om de vloer van muur tot muur te leggen, maar er zijn ook nog meer mogelijkheden. Zo kun je kiezen om een bies om de vloer te leggen. Dit is een rand of omlijsting van de vloer die vaak net een ander patroon heeft dan de vloer zelf. Een bies staat heel mooi in een klassiek interieur.

PVC of hout

Er zijn vele voordelen van PVC ten opzichte van hout, maar in het geval van de visgraatvloer is de prijs van een PVC vloer toch wel een hele grote reden om te kiezen voor PVC in plaats van hout. Met een PVC vloer heb je vrijwel dezelfde uitstraling als een houten vloer voor een kleinere prijs. Wat ons betreft is PVC dan ook veruit de beste keuze als het gaat om een visgraat vloer.

Lees verder